Van nekem egy nagyon jó könyvem, ebéd után szoktam olvasgatni: Századok statisztikája (Statisztikai érdekességek a magyar történelemből (KSH, 2001)
.
A 120. oldalon van két adatsor. Az egyik a műtrágyázás alakulása. Általában a nagyüzemi mezőgazdaság nagy bűnének és a rendszerváltás egyik nagy fegyvertényének szokták kinevezni, hogy a komenisták csak azért, hogy nagyobbak legyenek a terméseredmények, tonnaszám szórták a műtrágyát, és ezzel megmérgezték a kutakat meg az édes jó magyar anyaföldet. Bezzeg a rendszerváltással és a téeszek széttrancsírozásával ez az átok megszűnt, a műtrágya-felhasználás összezsugorodott. És ez milyen jó, mert összhangban van az EU előirányzataival (Torgyán megérezte!!!), és a mai piacon csak a jó minőségű, vegyszermentes terméket lehet jól eladni, és különben se avatkozzunk bele a természet munkájába.
Én érdekes módon azt látom, hogy jó minőségű magyar retek és alma helyett a sarki zöldségesbódéban is lassanként csak görög, spanyol, német, olasz, török és tunéziai zöldséget és gyümölcsöt árulnak, ami kémiai beavatkozások nélkül nem lehetne ilyen csendéletre valóan gusztusos és szállításbíró (ha ugyan nem génkezelt cucc). Másfelől ez a bio-átállás nálunk túl jól sikerült, mert a műtrágya-felhasználás európai Divízió I-éből a sor legvégére zuhantunk, töredéke most a hollandnak vagy a németnek, és legföljebb a csóró portugálokat előzzük meg, de őket se mindig.

De van itt egy másik adatsor, amit nem szoktak lobogtatni és a rendszerváltás érdemének betudni.

Év        Öntözött terület (ezer ha)

1939        14
1950        33
1960        95
1970        109
1973        311
1983        176
1997        82
1998        94
1999         34

(Jelenleg, ha jól tudom, 80 ezer ha körül van. Az nem egészen 2%.) Tudom, ez is a Kádár bűne, és milyen jó, hogy megszabadítottuk tőle a földjébe szerelmes Magyar Parasztot. A jobber sajtó nagynéha cseszteti egy menetre a szoci agrárkormányzatot, de mint az ábra mutatja, a jobboldali kormányok se tettek semmit, sőt. És külön megnéztem: a Fidesz programjának agrárügyekről szóló 14 oldalán egy árva szó sincs öntözésről. (Ellentétben a szoci minisztériuméval, bár ott is csak a panaszig jutnak el.) Talán mert a súgó "gazdák" és zöldmániákusok  magasból öntöznek az egészre. Most akkor mi van?
<a href="http://whos.amung.us/show/7hh93hgu"><img src="http://whos.amung.us/widget/7hh93hgu.png" alt="visitor stats" width="81" height="29" border="0" /></a>