Úriember nem viccelődik névvel. De gondoltam, hogy ennyi közönségességet megengedhetek magamnak, ha már a Széles által pénzelt beszikkadt fika zsidózása is belefér a demokratikus normába.
Ebből a nyílt levélből kiderül, hogy 
– Szélesnek lila fingja nincs, mit mondott Ungváry Rudolf, és kiről. Semmi olyat nem mondott, amit Széles - na kinek a súgására? – a szájába ad.
– Szélesnek fogalma sincs arról, hogy mi történik a magyar köz- és szellemi életben 1990 óta. (Még hogy nem volt botrány Landeszmann nyilatkozatából? A rabbi meg se állt Kanadáig. Ha Bayer követi, az a botrány megfelelő indikátora lesz. És még kellemes is.)
– Szélesnek fogalma sincs arról, mit beszél. A "jobboldali" folklór ezerszer visszaöklendezett, ócska közhelyeivel akar kioktatni nála fényévekkel kulturáltabb és erkölcsösebb embereket. Bayer  Svarc auf Vájsz (már megint ezek a zsidók…) leírta, hogy az általa megjelölt "pesti zsidó" embercsoport puszta léte indokolja az antiszemitizmust. Ezekután Széles továbbra is azt vartyogja, hogy "miközben semmiféle… antiszemitizmust.. nem tekintünk megmagyarázhatónak vagy elfogadhatónak", Bayerrel "lehet egyetérteni". Baszodalássan – ha nem elfogadható, akkor miben kéne egyetérteni ezzel a hogyhíjjákkal? És ötvenezredszer előadja azt a kommersz nyilas* dumát, hogy az antiszemitizmus egyenértékű a nyilasozással. Nem, kérem, a nyilas nyilasnak nevezésével a zsidó zsidónak nevezése egyenértékű, és nem a zsidógyűlölet.

Nem mondom, hogy Széles hülye. Elvégre Henry Ford manifeszt, gátlástalan antiszemita volt, és sokkal több pénzt szedett össze Szélesnél. De maradt annyi stílusérzéke, hogy ilyen és hasonló politikai kedvtelésének csak hobbiszinten élt, és nem akart sajtómágnás lenni. Bár ahogy nézem, Széles is sokat akar, de nem bírja a farok.

*Ajánlom a mostani Beszélőből Szálasi naplórészletét, majd be is másolok egy-két csemegét belőle. Megelőzte korát, tökre mint egy mai fórumozó.