Itt az mti-hír nagystílű geo-, illetve energiapolitikai stratégáról, aki a Gazprom ellenében terjeszkedik, "ők nyugatra, mi meg délkeletre". Nagyívű gesztus egy olyan cégtől, amelyik a Forbes-listán a 286. (with a bulet), szembeszáll a Gazprommal (52.), miközben a Total (10.), az E.ON (53) vagy az ENI (26.), a Nyugat árulói meg trafikálnak  vele. Mondhatnánk, ha nem emlékeznénk, hogy adott el egy részt az OMV a birodalom fő idegdúcából, a baumgarteni elosztóból éppen a Gazpromnak. Így szabad szemmel furcsa ellenállás.
De az mti-hírből hiányzik az eredeti Times-cikk sava-borsa.
Az elején Ruttenstorfer CEO, "mint egy hadjáratot megtervező generális", széles lendülettel söpör végig az Európa-térképen az Alpoktól a Kárpátokig, és azon is túl a Fekete-tengerig a dermedt rovatvezető előtt: "Ez a mi piacunk." Ezért kell a MOL is.
Labanc lelkem örül, legyünk újra egy virágzó -k-k-európai monarchia része. Illetve örülne, ha a végén nem jönne a fekete leves – az, amit mindig is sejtettem, amihez a Timesnak nemigen van kommentárja. Szó szerint fordítom, ha valakinek illúziói volnának. Az angol rovatvezető ugyanis magához tér az ájulatból, és felteszi azt a kérdést (2. pont), amit magyar újságíró sohase tenne fel, mert az egészből csak annyit mer érteni, hogy most akkor szeressük az oroszokat vagy utáljuk:

A Nabucco részvényeseinek valahol meg kell vásárolniuk a gázt. – Ez a gyenge pont mondta Mr Ruttenstorfer.
Nyilvánvaló, hogy a korai szakaszban Azerbajdzsán lehet a szállító – a dél-kaukázusi csővezeték Bakuból máris gázt továbbít Erzurumba – , de ez nem elég a vezeték megtöltéséhez.
Kik az alternatív szállítók? – Irak, majd holnapután – mondta Mr Ruttenstorfer erőltetett kacajjal* – , azért mondom, mert az amerikaiak mindig Irakot hozzák szóba.
És a többiek? – Oroszország akár holnap is tudna szállítani. – Újabb kacaj. – És mindig napirenden van az Irán-probléma, mert övék a világ második legnagyobb földgáztartaléka, de hát az is a holnapután kérdése.

Magyarul: gáz a Holdban, egy középerős cég (hogy ne mondjun második ligásat) a nagyok közé akar emelkedni. Ezért  fűti Európa agyát egy brahi projekttel, aminek a sikere azon áll vagy bukik, hogy "holnapután" (amikor minden valószínűség szerint szankciók lesznek) sikerül-e megállapodni Európa első számú ellenségével (és többet ígérni neki a gáz köbméteréért, mint a rakétáktól nem veszélyeztetett, és a szankcióhoz feltehetően nem csatlakozó India és Kína).

*Az mti "gúnyos"-nak fordítja a hollow laughtert. Hát nem az.