Lehet. De van két megjegyzésem.

1. Ms. Graffy "deputy assistant secretary", azaz nem államtitkárhelyettes a State-ben, hanem kb. osztályvezetőhelyettes, meg lehet nézni a szervezeti ábrán (nemzeti hírügynökségünk, úgy látszik, hogy nem nézte meg, ezt kapjuk a Zadófizetők Pénzéért).
2. Ha csak egyszer, egyetlen egyszer megkérdezné egy hivatásos magyar külpolitikai újságíró az idenyilatkozó tisztviselőtől, hogy "igen, elismerjük, fontos a forrásdiverzifikálás, éljen a Nabucco, de ha ennyire fontosnak tetszik tartani onnan Washingtonból, tulajdonképpen milyen gázt is tetszene beletölteni az orosz szállítmányok ellensúlyozására?", akkor lehetne a profizmus nyomairól beszélni. 

Nem azér a huszasér, de talán ott kezdődne a dolog, hogy ha valaki újságíróként amerikai külpolitikával foglalkozik, akkor hallgasson valamilyen felsőoktatásban egy-két félévet amerikai külpolitikáról (történet, alapelvek, irányzatok, intézményrendszer), mert nem lehet mindent az előző este lehalászni az internetről. Amennyiben követelmény nálunk némi rendszeres tanulmány + sikerrel abszolvált vizsga, visszakozom, de nem úgy tűnik.