A hvg online beszámolója szerint, a Szadesz kampánynyitóján.

Örkény valamikor a hetvenes években elmesélte, hogy miután megcsinálta sztálinvárosi riportját, egy mérnök bizalmasan elárulta neki, hogy két hónap múlva, a kitűzött határidőben "lófasz fog itt folyni, nem acél". Ez többé-kevésbé szállóige lett azóta. Sejtem, hogy Kákosy mire célzott, de van itt egy érdekesség.

Újabb három évtized múlva kiderült, hogy a magyar nehézipar ún. fellegvárai közül nem Csepel, Diósgyőr, Ózd maradt állva, hanem a minisztériumi íróasztalnál,  rajztáblánál kigondolt, vadkeleti körülmények között felépített Pentele. Éspedig főleg azért, mert diktatúra ide, diktatúra oda, a 10-15 éve már Darányiéktól szükségesnek tartott, vért, verítéket és könnyeket követelő beruházást a kor legjobb műszaki színvonalán egyetlen technokrata zseni – Sebestyén János – vihette az első pillanattól végig  Szabad kezet kapott Gerőtől, aztán Nagy Imrétől is. Majd Kádár alatt az OMFB alapítójaként , szervezőként még sok maradandó szolgálatot tett a hazának.

Ma demokrácia van nálunk, ezt sokan úgy értelmezik, hogy a kormány lehetőleg ne kormányozzon, vagy ha mégis, akkor szégyellje magát. Ennélfogva bármilyen, 10-15 éve szükségesnek tartott, lényegesen rövidebb ideig és lényegesen kevesebb áldozatot követelő változtatás a) el sem jut addig, hogy kormánypolitika legyen, b) ha véletlenül valami eljutna belőle, rengeteg hülye kap szabad kezet számos hatalmi centrumtól, hogy széttrancsírozza.

Mielőtt bárki sztálinizmussal vádolna, jelzem, hogy abszolút kapitalizmuspárti liberális vagyok, ezt talán az eddigi posztjaimból is kiderült, de:

Nem lehetne valahogy a két agybaj között, értelmes ember módjára? Mandátumot adni a Sebestyén Jánosoknak, aztán hagyni őket dolgozni? 

Különben lófasz lesz itt, nem… Illetve az van.