Ugyanez a dr. Kertai Aurél tavaly februárban a következőket mondta:

egyelőre senki sem tudatta velük hivatalosan, hogy a befolyt összeg valóban az orvosoknál marad, "ha ez megtörténik, meg fognak nyugodni a doktorok". Kertai szerint egyébként a vizitdíj arra lesz jó, hogy rontsa az orvos-beteg viszonyt. "A háziorvosoknak erős bizalmi kapcsolatuk van a betegekkel, a rendszeres aprópénz adása csak éket ver közéjük" – véli

Hol az ék? Dr. Kertai Aurél júliusban :

A vizitdíj beszedése a sok papírmunka, a pénzkezelési és nyugtaadási előírások miatt jelentősen lassítja az orvosi munkát. Hozzátette: kevés orvos engedheti meg azt magának, hogy külön szobában legyen az adminisztráció, a vizsgálat és az asszisztens. 

Dr. Kertai Aurélról fel sem tudom tételezni, hogy hazudik, de  valószínűleg nem ismeri az én háziorvosomat, aki egy szobában ül az asszisztensével, ott is adminisztrál, kb. fél perc alatt átveszi a pénzt és kiadja a nyugtát, míg egy beteg betegre átlagosan félórát szán. (Velem, lekopogom,  dicsőség az Örökkévalónak, 10 perc alatt lezavarja a teendőket, és ebben benne van a teljes orvospolitikai szféra simfölése is, ék nélkül, Mikolától Horváth Ágnesig.)

Most így: 

Sokan annak tudatában, hogy számíthatnak a többletpénzekre, beruházásokat indítottak el, fontos és drága készülékeket vettek hitelre, amit vagy nem tudnak majd fizetni a vizitdíj bevétele nélkül, vagy "ingyen" fognak dolgozni, és a saját bérükön faragják le az egyéb költségeiket 

Ebből logikusan az következnék, hogy ez a sok háziorvos elkezd kampányolni a vizitdíj eltörlése ellen. De nem ám szép hazánkban, ahol eleve minden szar, amit ez a kormány csinál. Hiszen nem konzultál a habituálisan igazmondó és logikusan gondolkodó, politikailag tökéletesen elfogulatlan "szakmával" (= annak  önjelölt, politikailag buzgó képviselőivel). Tehát le a vizitdíjjal, mert "csak enyhít az alapellátás gondjain", és megoldást csak "egy bizonyos típusú kormányváltás hozhat".

OK, én aláírom, hogy ez a kormány egyszerre puha és hebrencs. Kommunikálhatna jobban, szó se róla. De amit kötelező gyakorlatként felrónak neki, hogy nem konzultál "a szakmákkal" (azok fent jellemzett képviseleteivel), az nem hiba, hanem józanság. Konzultálni? Itt? Meg tetszene mondani, kivel?

A szakmai testületekkel folytatott konzultációról mint elvről és az ún. társadalmi vitáról egyébként is különvélerményem van, azt majd máskor.