Amikor elolvastam a politológusok  bölcsességeit, vállat vontam. Azon már nem változtat semmi, hogy az elemzők ezt az egészet kommunikációs meccsnek fogják fel, ahol is a kommunikáció jelrendszerét a Fidesz határozza meg, és nincs irgalom. Azt is megszoktam, hogy az MSZP 2002 óta a kormányzásra fordítható energiák 90%-at arra vesztegeti, hogy a Fidesz módszeresen aljas hülyeségeire reagáljon. Már nem fog megváltozni. De, gondoltam, írok egy posztot, hogy itt a lehetőség az SZDSZ előtt. A csapvíz és a női kvóta propagálása helyett végre liberális pártként viselkedhetne. Végre egy parlamenti párt – nem néhány nagyeszű, kósza expolitikus (Tölgyessy, Kis) -kimondhatná, hogy a népszavazás a modern demokráciákban nem lehet a kormányzás pótléka, sem ellensúlya. A nép nem szebb, nem jobb és főleg nem okosabb, mint a demokratikusan saját maga által választott politikusai. Ezt mindenki tudja, aki fél évet hallgatott politológiából vagy alkotmánytanból, na nem a TTK-n vagy Miskolcon, hanem olyan egyetemen, ahol a diákokkal elvolvastatják közeli francia névrokonom erről szóló monográfiáját. A népszavazás – a paraszti kantonoknál komplexebb társadalmakban – eleve a manipuláció és a hülyének-vétel táptalaja. De ahogy gazdasági kérdésekről, adózásról, költségvetésről még Magyarországon nem szólhat kétharmados törvény, úgy népszavazást sem lehet tartani róla, mert a nép egyyszerűen nem ért hozzá.
Konkrétan a Fidesz népszavazási akciója egy gyalázat, a magyar demokrácia szégyene, többszörösen törvény- és alkotmánysértő. Úgy is mint lényegtelen kérdés, úgy is mint költségvetést (gyk makrogazdaságot) közvetlenül érintő referendum, és úgy is, mint a kormánybuktatás alkotmányt megkerülő eszköze. És az Alkotmánybíróság, amelyik ezt jóváhagyja, nem bölcsek testülete, aminek a józan és demokráciatisztelő belátásához nem férhet kétség, hanem a képviseleti demokráciát esetenként személyesen is fúró, pompőz akarnokok és lejárt lemezek csapata, a lezüllött magyar demokrácia hű tükörképe, tisztelet a kivételnek.
Szóval vállat vontam, és gondoltam, hogy hagyjuk érni a dolgot – annál inkább, mert ebben az ügyben a Szadesztől igen kevés megnyilvánulást találtam. Hátha megszólnalnak.
Megvolt. Az SZDSZ nem azt közli a népszavazásról, hogy a liberális demokráciát romboló stratégiai* trükk, ellenkezőleg: belemegy a Fidesz játékába. Kijelenti, hogy "ez lesz 2008 legfontosabb belpolitikai eseménye", ahelyett, hogy mint kártékony ostobaságot leplezné le vagy körberöhögné. És ahelyett, hogy a demokrácia védelmében tömeges bojkottra szólítana fel, NEM szavazatra buzdít – az emberek úgy ítéljék el a gyalázatot, hogy közben mint adottságot elfogadják. Hát ez nem fog menni.

Boldog Új Évet!

* Ez már rég nem csak taktika..