A Benes-dekrétumok iránt érdeklődőknek ajánlom Rudolf Chmel esszéjét az Új Szóból. Egy magyarbarát liberális szlovák, Havelék nagykövete Budapesten, Kalligram-folyóirat főszerkesztője. Ahogy elegánsan felvillantja Für és Raffay tébolyát. Meg ez a gyönyörűen éleslátó rész:

De egyébként: nincs szebb a nemzeti egységnél!
A szlovák pártok nemcsak Hlinka esetében szavaztak egységesen, hanem az ún. Beneą-dekrétumok sérthetetlenségéről is. Még az alkotmány megszavazásakor, márpedig ez a törvények törvénye, sem volt ekkora az egység. Ugyanakkor a magyar parlamentben is egyesültek a nem egyesíthetők a veszélybe került nemzet megvédésére – sajnos még az egyébként mindig türelmes és szkeptikus liberálisok is!*
A deformált, emésztetlen, feldolgozatlan múlt különösen szorosan összeköti a dezorientált és tájékozatlan politikusokat. Akik ezt a reménytelen köteléket a választókra ruházzák, pedig ez az istenadta nép a 21. század elején elsősorban jobb életet érdemelne már, nem pedig primitív nemzeti butítást. A Duna mindkét partján!

Miért nincs nekünk ilyen?


*Olyan szánalmas, ahogy a "nemzetpolitikai" kérdésekben analfabéta és bűnös mulasztásokért felelős Szadesz meg a környező liberális értelmiség most kötelességtudó felháborodással kompenzál lázasan… (Tf.)