A Magyar Hírlap információi szerint az MSZP-ben már minden szinten mondják, hogy a költségvetés elfogadása után Gyurcsánynak "mennie kell". A Széles-féle MH-t nem tartom a hitelesség etalonjának, de nem zörög a haraszt. (Másrészt láttam már olyat, hogy valakinek átlag félévenként a "most már aztán tényleg" bukását jósolták, aztán helyben maradt még hosszú évekig.)
És nincs baj.
Gyurcsány szemszögéből nézve a következőképpen festhet a Zuschlag-ügy:: 
Őszöd hiába volt, ez a párt reménytelen, alkatánál, méreténél és e kettőből fakadó helyi beágyazottságánál fogva mindig újra generálja a korrupciót, aztán reflexből elsikamikálja. Előbb-utóbb úgyis a default (kb. a mostani vagy valamivel kisebb) népszerűségére > méretére zsugorodik. A feladat: a) ezt a zsugorodási folyamatot addig nyújtani, amíg ez a Fidesszel is meg nem történik, b) a lehető legtisztábban kikerülni belőle. Avatkozzunk be drasztikusan, nincs vesztenivalónk. (Milyen jó lenne, ha Gyurcsány stábja egyszer az életben nem hagyná ki a kommunikációs ziccert, és mindenkinek érthetően harsogná, hogy "a Fidesznek tehát nem kell a tisztulás", az ugyanis harmatgyenge, óvodás érv, hogy "te csúnya vagy, tőled nem kell".) Bár azt is meg kell jegyezni, hogy az egész csak tüneti kezelés a parlament méretének csökkentése és a választási trendszer reformja nélkül. A mai 386 képviselő nagy része ugyanis semmiféle értékelhető szellemi munkát nem végez. Hogy ezt ráadásul főállásban…?!
Az MSZP mamutfrakciója természetesen foggal-körömmel védi a testületi és egyénenkénti érdekeit, és könnyen lehet, hogy megbuktatja Gyurcsányt. Azt viszont nem veszi észre,. hogy ezzel a saját, fent említett zsugorodását gyorsítja, mert a) elveszti a nemzetközi kapcsolatokat, amiket Gyurcsány kiépített – Sarkozynek pl. aligha lehet megmagyarázni, hogy a régió pillanatnyilag legszalonképesebb k-európai vezetőjét a korrupcióellenes és összeférhetetlenségi reformtervei miatt menesztették) , b) elveszti azt a fajsúlyos értelmiségi támogatást (legyen bármilyen vonakodó), amit Gyurcsány mégiscsak megkapott c) ami a legfontosabb, hacsak valami hasonlóan elszánt reformer fazont nem tesznek a helyébe, a váltás rossz lesz az országnak, és ezt az ország még a mostani agyonhiszterizált állapotában is garantáltan érzékeli.
Szóval még mindig jobb, ha elválik a májától. Kibírnám egy pártszakadás látványát, az ugyanis az első lépés lenne a politikai rendszer normalizálása felé.