1. TGM az Eurozine-ban. Személyes gyengeség, de Gazsinak hálás vagyok az első két magyarországi évtizede miatt, emberileg is csíptam, és nagyon sok mindent hajlamos vagyok megbocsátani. (Hogy nem értek vele egyet, az más tészta.) Ezekkel az irdatlanul hosszú balgaságaival már huzigálja a cérnát,  és újabban elég ronda személyes gesztusai vannak. Ez az Eurozine-írás azért érdekes, mert valamennyire rendszerezetten adja elő azokat a mániákat, amiket a 40 ezer karakteres zöngeményeiben kihagyásokkal, lesből vág az emberhez. Azonkívül eklatáns bizonyítéka annak, hogy TGM elvesztette kapcsolatát a valósággal. Csőd.
2. György Péter a Beszélőben. "A Jobbik által létrehozott paramilitáris, kétségtelenül a neonáci imázsnak megfelelő szervezet a liberális baloldal hosszú évek óta tartó szellemi hanyat­lásának, a kortárs kultúra kérdéseire való válaszképtelenségének köszönheti a létét." A hanyatlás stimmel, de nem úgy, ahogy GYP gondolja. Fordítok: a balliberális értelmiség nem tudott ideológiai muníciót adni a szellemi kihívással küszködő fiataloknak azzal, hogy a Jobbik helyett szidta volna a globalizációt, ami a magyar társadalmat minden szinten tönkreteszi. CSőd.
3. Ezt csak másodkézből, a kiváló Kobayashi  idézi egy számomra hozzáférhetetlen folyóiratból Lenkovics Banabás alkotmánybírót, aki "9 millió multinacionális bérrabszolgáról" és "konzumidiotizmusról" beszél. Lenkovics mint az AB tagja (több hasonszőrűvel együtt) immár direkten beleszól a kormányzásba ezen eszmék jegyében, az ordítóan alkotmányellenes népszavazási döntéssel, ami különféle variációkban bármikor megismételhető. Csőd.

Íme, három "véleményformáló értelmiségi", egy baloldali, egy liberális és egy szoft jobbosnak hitt, akinek már hatalom is van a kezében. Mindhárman ugyanazt az antiglobalista/antikapitalista maszlagot nyomatják (akácsak feleségem valahai miépes főnöknője, aki az Eu-népszavazás másnapján szabályos őrülési jelenetet rendezett, be is vitték a Lipótra.)
Ide valami sokk kell.
De legalább egy véleményformáló értelmiségi akadna, aki elordítja magát, hogy 

csesszétek meg, a globalizáció jó
, 

azonkívül elkerülhetetlen.

Aki tehát ellene hadakozik, az a magyar népnek árt, önzésből és ostobaságból, úgyhogy nekem ne papoljon a nép cserbenhagyásáról.