Tehát: egy kupleros – akinél a bekamerázás a rendes üzletmenethez tartozik – maga is pályázati pénzt akart szerezni (hogy megkapta vagy sem, az nem világos). A megbeszélést felvette videóra, majd a kazettát eladta az érintettnek (Weiszenberger vagy akár Zuschlag), aki akkora barom volt, hogy elégetés helyett a polcra tette, ahol az ügyészség meg is találta. A felvétel egy másolatát a tulaj kb. három hónapja (amióta az ügyészségi vizsgálat komolyra fordult) kínálgatja a sajtónak, állítólag egy helyi orgánum eldugva közölte is, majd a Hír tv megvette, sejthetően nem barterben. Ez kb. annyit jelent, hogy a Fidesz a Btk-t több ponton súroló módszerrel jutott a maffiaellenes harc e havi adujához.
Arról a képmutató bohóckodásól ne is beszéljünk, miszerint most fedezték fel, hogy Magyarországon létezik a visszafolyatás, és ez csakis a szoci helyi nagyságokra meg az uniós pénzekre korlátozódott. (Tudok olyan minisztériumi kabinetfőnökről az Orbán-érában, akinek Tizenkét Százalék volt a beceneve, már rég. De az intézmény teljesen általános, valahányszor egy megrendelésben vagy pénzadományozásban az állam az egyik fél.)
A magabiztos butaság (ami Z. Andrássy úti humorizálásban is megnyilvánult) nem anomália, hanem az MSZP-ben ható kontraszelekció eredménye. (Erről már blogoltam.) Az MSZP feltehetően vissza fog zsugorodni a maga reális 15-25%-ára. Ami nem jelenti, hogy a Fideszben nincs ugyanilyen vagy még durvább kontraszelekció (hasonlítsuk össze a Zuschlag-ügy szoci és liberális kezelését a meglehetősen hasonló Tokaj-ügy "jobboldali" kezelésével), és hogy a Fideszbe nincs ugyanígy belekódolva a beroskadás. De elképzelhető a kettő között akár évtizedes fáziskésés is, korrupt kvázi-egypártrendszerrel, olasz és japán mintára. Nem biztos, de lehetséges.
Amúgy korrupció mindig, mindenütt volt, van és lesz (legföljebb az északnyugat-európai politikai kultúrában számít megvetendőnek), és nem csupán véletlen poén, hogy a kazetta bejátszásával egy időben hozták nyilvánossságra, hogy Magyarország jóval megelőzi a régió többi országát a Transparency International ranglistáján. Milyen lehet a többi? Bár mondjuk az is különbség, hogy máshol a dolgok rendes menetéhez tartozik, hogy a politikus belebukik a leleplezett korrupciós ügybe, nálunk meg nem, és ezt tudtommal nem méri a TI.
Azt meg végképp senki se higgye, hogy a korrupció elleni harc nem lehet ugyanúgy erkölcstelen. Ellenkezőleg: totalitarista hajlamú, fundi görények tutibiztos fegyvere. Az esélytelen Ahmadinedzsád és a szürreális lengyel Kaczynski-Giertych-Lepper koalíció is ezzel a jelszóval nyert a választási rendszer surranópályáján. Akinek ez ügyben borzongani és szorongani van kedve, ajánlom Pályi András lengyel körképét az ÉS mai számából.

Új fejlemények: F. Károly moteltulajdonos minden sajtóorgánumot perel, amelyik valótlaságot állít róla (gyorsan tanul).
És: nem uniós, hanem területfejlesztési pénzekről volt szó. (itt és itt - de a másodikban miért kerül a címbe kérdőjel?). Ez annyit jelent, hogy a Fidesz "A szocik központilag (értsd: Gyurcsány által) szervezetten lenyúlják az uniós pénzeket" című, Btk-t súroló eszközökkel megtámogatott kampánya, mely már a kupleráj… bocsánat,a motelgate előtt elkezdődött, és módszereiben feltűnően emlékeztet a tavaly nyári-őszi hazugságkampányra - maga sem más, mint "szervezett politikai hazugság", ahogy a főnök mondja, és nem ez az első eset. Rendkívül kíváncsi vagyok, mikor és hányszor mondja ki ezt a tényt a dicső balliberális média.